NK LOKOMOTIVA ZAGREB
 

Vijesti

Priopćenje za javnost

Tko je taj Šikić, tko je taj Brbić?

Teško je o nogometu, ili o sportu općenito, pričati s čovjekom koji se u prvoj rečenici diskvalificira i sam priznaje da o tome nema pojma. Tako je samog sebe iz bilo kakve rasprave diskvalificirao izvjesni Marin Brbić, turistički djelatnik koji je nevjerojatnom pogreškom dobronamjernog bivšeg dioničara HNK Hajduk, gospodina Andabake, postavljen na čelo hrvatske i dalmatinske nogometne svetinje – splitskog Hajduka. Recepcioner Brbić, nakon tko zna koje verbalne eksapade u stilu Kalimera, u kojoj su svi lopovi, urotnici i kradljivci, a samo je on pošten i pravedan ( iako sigurno ne može proći temeljni test poznavanja pravila nogometne igre ), pita se javno – tko je taj Šikić? Razumljivo je da na užurbanoj recepciji hotela u Makarskoj nije mogao detaljno pratiti hrvatski nogomet, pa je red da čovjeka informiramo.

Božidar Šikić je član IO NK Lokomotiva. Bio je junior Zagreba, igrao je u Lokomotivi, završio je kineziološki fakultet, diplomirani je nogometni trener. Radio je sa svim uzrastima nogometaša, od najmlađih do seniora. Bio je i izbornik futsal reprezentacije. Radio je kao trener NK Sesvete i izborio ulazak u 1. HNL, ali klub nije mogao pratiti to natjecanje. Bio je direktor nogometne škole GNK Dinamo i pod njegovim vodstvom škola je izrasla u europski priznati rasadnik vrhunskih nogometaša. Utemeljio je  juniorski turnir „Mladena Ramljaka“. Preuzeo je NK Lokomotivu u četvrtom razredu hrvatskog nogometa, doveo je do prve lige, do finala kupa, do europskih utakmica. To je, kratko i sažeto, tridesetpetogodišnja nogometna biografija Božidara Šikića. Pardon, još jedan mali detalj. Ćorluka, Modrić, Vrsaljko, Brozović, Badelj, Kovačić, Antolić, Pjaca – sve su to dečki uz koje je na izravan način nogometno vezan Božidar Šikić, u čijim karijerama je igrao važne uloge, od njihovog pronalaženja, do nogometnog sazrijevanja. Ako ne vjerujete, pitajte njih, gospodine s recepcije – ako znadete uopće i tko su oni? No, pustimo to sada. Ne bi zaista bilo nikakvog smisla uopće bilo što tumačiti turističkom djelatniku Brbiću koji o nogometu ne zna ništa, da nije jedne mnogo važnije stvari.

Na posljednjem prvenstvenom dvoboju NK Lokomotiva i HNK Hajduk, u subotu u Kranjčevićevoj, sudac Pejin nije dosudio kazneni udarac za Hajduk nakon igranja rukom Barišića. Da, sudac je pogriješio, bio je to jedanaesterac. Ali, pogriješio je i sudac Ante Vučemilović u kolovozu prošle godine, u 5. kolu. Prvo je pustio Kiša u čistom zaleđu da zabije za vodstvo Hajduka, a nakon toga, u zadnjim trenucima utakmice nije sudio kazneni udarac za Lokomotivu, kada je Tudor „počistio“ Doležala, a na bijelu točku bi, vjerojatno, pokazao i Tudorov tata. Tada turističkom djelatniku ništa nije bila „lakrdija“, šutio je kao ribica i ignorirao čak i poziv dalmatinskog novinarskog barda, Zdravka Reića, da se ispriča u ime Hajduka, jer bilima „takvi pokloni nisu potrebni“. Lokomotiva je nakon pet kola imala samo četiri boda, ali nismo vrištali, kukali i vrijeđali. Za nas su sudačke pogreške dio nogometne igre, dio sporta. E da, djelatnik Brbić nogomet nije igrao, sportom se nije bavio, on to ni ne može razumjeti.

Pejin je pogriješio u subotu, ali mi mislimo da je pogriješio i u 86. minuti, kada start na Fioliću nije sankcionirao jedanaestercem i minimalno žutim kartonom. No, točno, ni sudac, a ni recepcioner ne mogu baš sve vidjeti.

I sve to još uvijek nije razlog zbog kojeg smo odlučili, a sada definitivno posljednji puta, odgovoriti turističkom djelatniku Brbiću. Razlog je, ponavljamo, mnogo važniji.

Poštovani, u nogomet zalutali. Na web stranicama HNK Hajduk piše da danas klub ima 23.000 članova. To je fantastično i to je nešto što sve ljubitelje nogometa impresionira i veseli. Ljubav Splita, Dalmacije i mnogo šire prema legendarnom klubu je čudo i ako postoji nešto na što smo ljubomorni, onda je to upravo ta fanatična posvećenost klubu koji je, zaista mnogo više od nogometa. Klub s takvim navijačima, s takvom tradicijom, nije zaslužio da ga vode takvi šarlatani i cirkusanti poput vas, gospodine Brbiću. Od prvog dana kada ste ušetali, dobrotom gospodina Andabake, u prostore na Poljudu, suočeni s rupom koju pokušavate zakrpati i u tome niste uspjeli već pet godina, vi opravdanja za silne sportske neuspjehe tražite isključivo u tuđim dvorištima. Svi su krivi – HNS, Dinamo, Lokomotiva, Mamić, sada Šikić, posljednjih godina i Rijeka i Mišković, jasno – suci, samo ste vi beskrajno časni, pošteni, nevini. Da niste, pokazali ste u petom kolu.

Gospodine – nitko od spomenutih nije HNK Hajduk gurnuo u dubioze, nitko nije ukrao i potrošio vaš novac, nitko od njih nije devastirao momčad i klub – napravili su to „ vaši mangupi iz vlastitih redova“. Ovo pišemo i govorimo samo i jedino radi VAŠIH navijača, jer napokon i njima netko mora reći istinu. Bilo bi previše lako izvaditi vaše izjave – od floskula o „našoj dici“ – koliko danas Hajdukove „dice“ igra u momčadi? – do nedavne, da od 2017. godine Hajduk više neće morati prodavati igrače.  Vaši navijači, tih 23.000 članova i još stotine tisuća navijača, jednostavno moraju znati da ih LAŽETE. Da ne upravljate klubom racionalno, da će novci od Balića i ostalih transfera iscuriti u tu rupu bez dna. Vi se hvalite da dovodite igrače besplatno i od toga vaši medijski barjaktari prave priče o „čudesnim transferima“! Vaši plaćeni ili prestrašeni novinari LAŽU vašim navijačima kako je Hajduk / Brbić / Vučević pred očima Dinama „maznuo“ Ohandzu iz Sesveta. Pa zar bilo tko ozbiljan i u nogomet upućen  može povjerovati da Dinamo ili Lokomotiva nisu imali na stolu liječnički karton nesretnog nogometaša. Vama je samo LAŽ bitna. Laž kojom mažete oči pravim navijačima Hajduka i zadovoljavate vlastite i interese paralelne uprave kluba – instituta koji ne postoji nigdje osim u Hajduku.

Vi svaku utakmicu Hajduka pretvarate u histeriju, u obračun, pa se čudite dočeku u Rijeci ili Zagrebu. Ne, poštovani turistički djelatniče, nogometni klub Hajduk u Zagrebu i u Hrvatskoj nitko ne mrzi. Ne  mrzimo ga mi  u Lokomotivi, sigurni smo da ga ne mrzi nitko u HNS-u, ne mrze ga ni suci. VI ste ti koji potičete i sijete mržnju, koji tražite da se nitko ne „miješa u vaše stvari“, a tako rado pametujete i uređujete tuđa dvorišta. Vi ste taj koji nije prošao na županijskoj nogometnoj skupštini na kojoj biraju i glasuju samo i jedino navijači Hajduka. Vi ste Hajduk posvađali sa Šibenikom, i sa ostalim dalmatinskim klubovima s kojima je Hajduk imao fantastičnu suradnju. NK Lokomotiva traje, manje ili više uspješno, od 1914. godine. Lokomotiva nije nikakva druga momčad Dinama, Lokomotiva je klub s Kajzerice, na kojoj će, ako Bog i gradska pamet daju, sagraditi svoj stadion i na kojoj će HNK Hajduk uvijek biti dočekan kao veliki klub. Divimo se sjajnom stručnjaku i velikom treneru, gospodinu Buriću, kojem ste osakatili momčad, no koji ostaje gospodin i ne sudjeluje u vašim „lakrdijama“, svjestan da s momčadi koju ste mu VI ostavili ovog proljeća nije ni mogao zapucati po golu Lokomotive više od dva puta u subotu. Pitanje je samo, koliko će imati strpljenja za vaše „lakrdije“ do kraja sezone.

Vi insinuirate o sucima, koji su, eto, maznuli vama, a dali njima i zato vi niste prvi, najbolji. Jer, vi bi to bili na pošteni način, a svi drugi svoje uspjehe ostvaruju na nepošteni. Budući da o nogometu ne znate ništa, valjda kao recepcioner bolje stojite s brojkama. Od kada ste vi na čelu velikog Hajduka, Dinamo je osvojio – bez aktualne sezone – 324 boda. Hajduk 218. Lokomotiva 199. Osvojili ste 19 bodova više od malene Lokse, a 106 manje od Dinama. Nije to, ukraden ili poklonjen jedanaesterac vama ili njima – u jednoj sezoni može se osvojiti maksimalno 108 bodova – vi kao da jednu od posljednje četiri niste igrali! Ovime zaključujemo sve naše diskusije s turističkim djelatnikom Brbićem. Kao i svi u Hrvatskoj, velikom i moćnom splitskom i hrvatskom klubu, HNK Hajduku, želimo mnogo sportskih uspjeha, želimo da bude što prije igrački moćan, konkurentan, na dobrobit svih koji vole i prate hrvatski nogomet. Želimo navijačima Hajduka što više veselja i što više pobjeda, naravno, ne protiv Lokomotive. I želimo da što prije otvore oči, pogledaju duboko u vlastito dvorište i sami otkriju kakvim su „lakrdijašima“ povjerili upravljanje nad svetinjom.

 

Sportski pozdrav, Izvršni odbor NK Lokomotiva.