NK LOKOMOTIVA ZAGREB
 

Vijesti

Diplomski rad arhitektonskog fakulteta - stadion na Kajzerici

Predstavljamo diplomski rad Ardijana Karla Gashija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Gashi je napravio arhitektonsko riješenje za mogući stadion na Kajzerici, na prostoru NK Lokomotive. Tko zna, možda jednog dana?

 

Stadion Novi Zagreb

Stadion predstavlja više od sportskog borilišta s gledalištem. Stadion se često poistovjećuje s klubom koji na njemu igra i gradom ili dijelom grada u kojem se nalazi. On predstavlja odjek duha vremena i prostora u kojem je izgrađen te je simbol organizacijske zrelosti i uređenosti društva koje ga je izgradilo, odnosno financijske moći i altruizma investitora koji ga daruje zajednici.

Arhitektonsko oblikovanje i smještaj stadiona neminovno utječu na njegov značaj, barem jednako kao i događaji koji se na njemu odvijaju. Često su navijači i igrači suparničkih momčadi impresionirani mitskim statusom stadiona kojeg rado posjećuju zbog njegove specifične pojave ili odnosa prema okolnom prostoru.

Novi Zagreb predstavlja najveću urbanu cjelinu u Hrvatskoj (brojem stanovnika usporedivu s Rijekom i Osijekom) koja nema adekvatan stadion za odigravanje prvoligaških utakmica!

Kapacitetom od 8000 gledatelja predloženo rješenje predstavlja najmanji mogući stadion s uvjetima za odigravanje utakmica Lige prvaka koji je svojim kapacitetom optimalan drugi ili treći po veličini stadion u gradu poput Zagreba, a ujedno i ljetna pozornica kakvu Zagreb nema.

O lokaciji

Lokacija na Kajzerici potencijalni je segment četiriju različitih urbanih cjelina -  Velesajma kao sklopa građevina velikog mjerila, „Plave potkove“ kao niza novozagrebačkih parkova čiji zapadni krak trenutno završava u parku Mladenaca, Kajzerice kao naselja koje žudi za javnim prostorom i savskog otvorenog prostora koji se prelijeva preko hipodroma sve do sjevernog ruba Velesajma. Upravo je spoj potreba i karakteristika različitih prostora kojima pripada uvjetovao oblikovanje stadiona i njegove okoline.

Funkcionalno, stadionski kompleks uz svoju osnovnu namjenu sadrži nadzemnu garažu u razini tla, prostore škole nogometa, ugostiteljske sadržaje i hotel za igrače smješten u vertikali, kao i pomoćne terene i veliki javni prostor.   

Oblikovanje

Stadion se sastoji od tri horizontalne cjeline i tri vertikalna istaka.

Baza je masivna utvrda izvedena od armiranog betona. Veći je dio volumena baze otvoreni prostor garaže, dok su grijani prostori smješteni obodno, u zoni s pristupom dnevnom svjetlu. Zaštita od Sunca riješena je ograničavanjem upada izravne sunčeve zrake i uporabom biljaka penjačica koje ljeti smanjuju i već minimalan upad izravnog

zračenja. Središnju zonu stadiona čine tribine izvedene postavljanjem predgotovljenih armirano-betonskih elemenata na monolitne armirano-betonske nosače postavljene na raspon od 8 m. Zapadna tribina sadržava i ostakljeni izduženi volumen stadionskih loža (tzv. skyboxeva). Lože su orijentirane na istok s kojega ih od Sunčevog zračenja štiti istočna tribina i konzolni istak krova, dok je sa zapada, uz istak krova, postavljena dvostruka staklena opna – koja čini hodnik kao tampon zonu eventualnog pregrijavanja. Treću, završnu horizontalu stadiona, čini krovna konstrukcija sastavljena od čeličnih rešetkastih nosača postavljenih na rasponu 8 m. Vertikalna se sila ukošava i prenosi na nosač, dok vlačno-tlačna zatega s druge strane nosača onemogućava odizanje od vjetra. Pokrov je izveden od samonosivih lexan višeslojnih krovnih ploča premazanih zaštitom od UV zraka, montiranih na potkonstrukciji raspona 1,5m.

Stadion je oblikovno sastavljen od četiriju cjelina – čvrste armiranobetonske baze (stereobata) prizemlja s pratećim sadržajima, prvog kata (piano nobila) s borilištem i armiranobetonskim gledalištem podijeljenim u fizički odvojene sektore, lagane i prozračne čelične krovne konstrukcije (krune) te ostakljene vertikale hotela za igrače s restoranom i krovnom terasom otvorenom javnosti (markera u prostoru).

Travnjak glavnog terena uzdignut je do visine savskog nasipa koja iznosi cca 6 metara od visine tla čime se pogled s gledališta, pa čak i samog sportskog borilišta nesmetano pruža prema gradu na sjeveru spajajući novi stadion – simboličko srce Novog Zagreba s kulisom tornjeva grada i siluetom Medvednice. Uzdizanjem travnjaka prostor ispod terena postaje garaža za gotovo 300 automobila i klupske autobuse s izravnim pristupom igrača svlačionicama (isti je prostor i komercijalno iskoristiv). Sjeverna tribina, namijenjena gostujućim navijačima, minimalnih je dimenzija kako bi impozantan pogled prema gradu i Medvednici ostao otvoren, a također i kako ne bi konkurirala Sjeveru jednog kultnog zagrebačkog stadiona, dok su istočna, južna i zapadna tribina u potpunosti natkrivene i fizički odvojene na uglovima, ali i u zonama ulaza gdje prorezi (cezure) omogućavaju jednostavno odvajanje tribine na manje funkcionalne sektore zbog čega je za pojedini događaj jednostavno moguće otvoriti samo potreban dio kapaciteta stadiona.

Pomoćni su tereni smješteni s istočne strane stadiona, uz vanjske tribine s kojih se mogu pratiti utakmice mlađih kategorija.   

Radni prostori za novinare i lože za gledatelje odnosno skyboxevi smješteni su u ostakljene volumene od kojih je novinarski na razini igrališta te je izravnom vezom povezan s terenom, ali i s dijelom tribine namijenjenim izvjestiteljima, dok volumen loža „lebdi“ na kraju zapadne tribine te se spaja s 4. katom tornja kojeg dijeli na radne prostore uprave i TV studio (1.do 3. kat) i hotel za igrače s restoranom (5.do 11. kat). Sobe za karantenu igrača okrenute su prema sjeveru kako bi se umanjio utjecaj južnog Sunca na dnevni odmor, dok su sobe za mlade igrače orijentirane na istok i zapad.  

Prozračna struktura djeluje lagano, visoki prorezi segmentiraju masu

volumena te je približavaju mjerilu obližnjeg naselja, stvarajući

funkcionalno odjeljive dijelove gledališta te, zajedno sa

kontraforima, čine neprestanu igru svjetla i sjena.

Opis prostora

Na zapadnom dijelu prizemlja, ispod glavne tribine, smješteni su prostori za igrače prve momčadi kao i sadržaji poput MIX zone, novinarskih prostora i klupskog muzeja. Na južnom dijelu smješteni su ugostiteljski sadržaji povezani s navijačkom tribinom i prostorom navijačkog trga i sunčališta. Istočna strana prizemlja sadrži prostore škole nogometa uključujući prostore za dnevni odmor i teretanu sa zatvorenim trkalištem duljine 60 m. Na sjevernom se dijelu pristupa prodavaonicama karata, fan shopu i hotelu za igrače.

Gledalištu se pristupa preko vanjskih tribina koje ujedno predstavljaju sunčalište, okupljalište, ali i gledalište okrenuto trening kampu i pomoćnim terenima.

Okoliš

Potreba za javnim prostorom ističe se kao jedan od nerješivih problema naselja Kajzerica. Uređenjem velikih perivojnih trgova ispunjenih zelenilom na zapadu i jugu, kao i vanjskih tribina/sunčališta obogaćenim ugostiteljskim sadržajem stadiona, naselje Kajzerica bi, kao i grad u cjelini, dobilo novo mjesto okupljanja nevezano za sportske manifestacije.

Autor: Ardijan Karlo Gashi, mag.ing.arch.

Projekt je diplomski rad na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu iz 2022.godine

 

Čestitamo Ardijanu Karlu Gashiju na briljantnoj ideji i sjajno izvedenom riješenju stadiona na Kajzerici. Kako smo naveli, tko zna, možda jednog dana se i realizira projekt.