NK LOKOMOTIVA ZAGREB
 

Vijesti

Preminuo Otto Bobek, legenda NK Lokomotive

U 90. godini preminuo je bivši nogometaš i trener Lokomotive Otto Bobek. Bobek je dres Lokosa nosio punih 12 godina, a taj je niz još i dulji računamo li i njegovo ranije razdoblje provedeno u Sportskom društvu Poštar koje se 1947. godine fuzioniralo upravo s Lokomotivom.

  Bobek je rođen 1927. godine, a za „željezničare“ je nastupao u možda najsjajnijem razdoblju kluba, sredinom prošloga stoljeća. Igrao je od 1947. do 1959. godine, u vrijeme kad su Lokosi bili stabilan prvoligaški klub u bivšoj državi. U elitnom su razredu igrali sedam sezona, a nakon jedne godine provedene u drugoj ligi, brzopotezno su se vratili u prvoligaško društvo.

  Među nogometne fešte u kojima je za lokose igrao i Otto Bobek spadaju, primjerice, i dvoboji protiv Dinama pedesetih: 4-3 za Lokomotivu, 4-3 za Dinamo, dvaput po 3-3, 5-2 za Dinamo, 4-2 za Lokomotivu... Najveći je uspjeh plavo-bijelih osvajanje trećega mjesta 1952. godine.

  U to su doba europski nogometni kupovi bili tek u povojima pa su međunarodne prijateljske utakmice imale puno veću težinu nego danas. Tako Lokomotiva, primjerice, pamti i veliku pobjedu protiv francuskoga Sochauxa čak sa 7-0. 

  Tih su godina, uz Bobeka, u plavo-bijelom dresu između ostalih blistali Antun Lokošek, Zvonimir Cimermančić, Ivica Ožegović, Franjo Andročec, Ivica Braco Reiss, Vladimir Firm, Vladimir Čonč, Mišo Etlinger, Drago Hmelina, Zlatko Papec...

   Bobek je bio univerzalan igrač, a najbolje se snalazio u ulogama centarfora i desnoga krila. Krasili su ga dobra tehnika i snažan udarac.

   Po završetku je igračke karijere između ostalih trenirao Lokomotivu i Trešnjevku, a u oba je ova kluba neko vrijeme obnašao i funkciju tehničkoga direktora. Osnivač je Lige veterana početkom 1970-ih godina.

  Otto Bobek brat je još jednoga velikana hrvatskoga nogometa, nekadašnjeg igrača zagrebačkog Gradjanskog, Stjepana Bobeka, koji je preminuo 2010. godine.

  NK Lokomotiva i ovom prilikom izražava sućut obitelji našega proslavljenog i nikad zaboravljenog Otta Bobeka.

Na fotografiji s lijeva na desno: Vlado Čonč, Otto Bobek, Franjo Andročec, Vlado Firm, Ivica Ožegović, Franjo Beseredi / donji red: Mijo Etlinger, Drago Hmelina, Rajko Grčević, Josip Odžak i Zvonko Koželj